পলুকণী হল পাট উদ্যোগৰ ৰাজহাৰ। সমগ্ৰ পাট উদ্যোগৰ অনুকূল বিকাশৰ বাবে স্বাস্থ্যবান পলুকণী হল যথাৰ্থতে প্ৰাথমিক প্ৰয়োজন। উচ্চ গুণসম্পন্ন পাটপলুৰ সময় মতে যোগানে বাণিজ্যিক শস্য হিচাপে ৰেচমক অন্য বাণিজ্যিক শস্যসমূহৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অকলে তুলি ধৰিব পাৰে।
পাটপলুৰ খাদ্যৰ উদ্ভিদৰ প্ৰবৰ্ধনেই কেৱল ৰেচম উদ্যোগৰ সফলতাৰ মুখ্য গুণনীয়ক নহয়, ইয়াৰ লগতে সময় মতে খেতিয়কসকলক উচ্চ গুণসম্পন্ন পাটপলুৰ সঁচৰ যোগানো সুনিশ্চিত কৰা উচিত। সেই সঁচসমূহকহে গুণসম্পন্ন সম্পূৰ্ণভাৱে ৰোগমুক্ত, যাৰ বেছি সংখ্যক সবল পলুকণী থাকে, যিসমূহ সমানভাৱে জগে আৰু যিয়ে সুস্থিৰ শস্যৰ নিশ্চিতি দিয়ে। চৰকাৰী গ্ৰেইনজসমূহে মুঠ আয়োজনৰ কেৱল ১০ শতাংশহে উত্পন্ন কৰে। ৰৈ যোৱা ৯০ শতাংশ, কোনো ধৰণৰ বৈজ্যানিক পদ্ধতি অৱলম্বন নকৰাকৈ নিজৰ প্ৰয়োজনৰ বাবে খেতিয়কসকলৰ দ্বাৰা উত্পাদন কৰা হয়। এই অভ্যাসটোৰ ফলত মাৰাত্মক পাটপলুৰ ৰোগ পেব্ৰিনে বিয়পিবলৈ সুযোগ পায় যিহেতু মাতৃ মথৰ আনুবিক্ষিণীক পৰীক্ষা কেতিয়াও অৱলম্বন কৰা নহয় বা পৰামৰ্শিত পেকেজ বা অভ্যাসসমূহ খেতিয়কসকলৰ দ্বাৰা অনুসৰণ কৰা নহয়। ইয়াৰোপৰি, খেতিয়কসকলৰ দ্বাৰা কৰা সঁচ উত্পাদন হল সংগতিহীন আৰু বিশৃংখল। গুণসম্পন্ন বাণিজ্যিক সঁচৰ বৃহত্ পৰিমাণ উত্পাদন কৰিবৰ বাবে উন্নত মানদণ্ডৰ পলুকণী উত্পাদন কৰিবলৈ সঠিক উত্তম সঁচ বহুলীকৰণৰ সৈতে এটা সুস্থ সঁচ সংগঠন থাকিব লাগিব। নামনি অসমৰ পূব গোৱালপাৰা, দক্ষিণ-পশ্চিম কামৰূপ জিলা, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মেঘালয়ৰ পাদদেশৰ দৰে সঁচ অঞ্চলসমূহৰ পৰা খেতিয়কসকলে সাধাৰণতে সঁচৰ গুটি আহৰণ কৰে।
মুগা কেঁচা পাট উত্পাদনে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশ প্ৰদৰ্শন কৰা নাই আৰু ১৯৩৮-৩৯ৰ পৰা ২০১১-১২লৈ ২৪ মেট্ৰিক টনপৰ পৰা ১১৪ মেট্ৰিক টনৰ মাজত উঠা-নমা কৰি আছে। নিম্ন উত্পাদনৰ অন্তৰালৰ প্ৰাথমিক কাৰণ হৈছে। বাণিজ্যিকভাৱে পালনৰ বাবে গুণসম্পন্ন মুগা সঁচ (পলুকণী)ৰ অনাটন। বাণিজ্যিক শস্যপালন কৰিবৰ বাবে সঠিক সময়ত, প্ৰয়োজনীয় পৰিমাণত গুণসম্পন্ন সঁচৰ অপৰ্যাপ্ততাক মুগা পাট উত্পাদন হ্ৰাস হোৱাৰ মুখ্য কাৰক হিচাপে চিহ্নিত কৰা হৈছে। নুনী ৰেচমবিদ্যাৰ পৰা পৃথক ধৰণে, মুগা উদ্যোগত সঁচটো সঁচ গুটিৰ ৰূপত পৰিচালনা কৰা হয়। যিটোমুগা পাট পলুত পেব্ৰিন ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ মুখ্য কাৰণ হব পাৰে। পেব্ৰিনৰ বাবে হোৱা শস্যৰ ক্ষতি অক্ষুন্ন হৈ থাকে আৰু প্ৰত্যেকজন পালনকাৰীয়ে তেওঁ সঁচৰ গুটি হিচাপে নিৰ্বাচন কৰা গুটিসমূহৰ পৰা উত্পাদনসমূহ প্ৰস্তুত কৰে; কণী পৰাৰ পাছত মাতৃ মথক পেব্ৰিনৰ বাবে আনুবিক্ষিণীকভাৱে পৰীক্ষা কৰা নহয় আৰু সেয়েহে প্ৰস্তুত কৰা সঁচটো সংক্ৰমণমুক্ত নহয়। এইদৰে পালনকাৰীয়ে প্ৰস্তুত কৰা আৰু ব্যৱহাৰ কৰা মুগা সঁচ মানদণ্ডৰ হয়। আনকি বিভাগীয় সংস্থাসমূহেও পালনকাৰীসকলক কেৱল সঁচৰ গুটি যোগান ধৰে, আৰু অধিকসংখ্যক পালনকাৰীয়েই কেৱল সঁচৰ গুটিকহে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে আৰু তেওঁলোক আনুবিক্ষণিকভাৱে পৰীক্ষাকৃত উপাদানসমূহ গ্ৰহণ কৰিবলৈ খুবেই অনিচ্ছুক, সম্ভৱতঃ তেওঁলোকৰ বহু বছৰীয়া পৰম্পৰাগত অভ্যাসৰ পৰিৱৰ্তন কৰি বৈজ্ঞানিক প্ৰযুক্তিবিদ্যা গ্ৰহণ কৰিবলৈ তেওঁলোক ইচ্ছুক নহয়। আনকি সঁচৰ গুটিবিলাকো পালনকাৰীসকলৰ বাবে সহজে উপলব্ধ নহয়।
পাটপলুৰ সঁচসমূহ গ্ৰেইনেজত উত্পাদন কৰা হয় আৰু সেয়েহে গ্ৰেনেইজ হল প্ৰথম আৰু আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য দিশ যত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াটো প্ৰয়োজন। পাটপলু পালনৰ সফলতা বহুলাংশে যত্নশীল গ্ৰেনেইজৰ ক্ৰিকলাপৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। প্ৰণালীবদ্ধ আৰু পদ্ধতিগত গ্ৰেনেইজে যে কেৱল পলুৰ মৃত্যুহাৰেই হ্ৰাস কৰে এনে নহয়, লগতে ইয়াৰ ফলত সবল উত্পাদন সম্ভৱ হয়। গ্ৰেনেইজ কাৰ্যকলাপত সঁচৰ গুটিসমূহৰ নিৰ্বাচন, জমাকৰণ আৰু সংৰক্ষণ অন্তৰ্ভুক্ত হৈ থাকে। মুগা খাদ্য উদ্ভিদসমূহ অসমৰ প্ৰায় ৭৮০০ হেক্টৰ অঞ্চলত বিয়পি আছে। খাদ্য উদ্ভিদসমূহ সফলতাৰে উপযোগ কৰাৰ বাবে ৰাজ্যখনত বছৰি প্ৰয়োজন হোৱা মুগা সঁচৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১৫৬ লাখ গ্ৰাম পলু কণী (সঁচ)